Buikwaterzucht of Dropsy
 
Buikwaterzucht is bij vissen een aandoening waarbij de vis een opgezwollen buik heeft en de schubben open staan (lijkt dan sterk op een dennenappel). 
 
In tegenstelling tot wat men vaak denkt is buikwaterzucht niet besmettelijk, slechts indien we te maken hebben met vistuberculose is er spraken van besmettelijkheid.
 
Er zijn verschillende oorzaken voor buikwaterzucht zoals; een virale of bacteriële infectie, het slecht werken van de nieren door vergiftiging, een permanente hoge ammoniak waarde, slechte waterconditie. Bij al deze condities hopen zich in de nieren of lever stoffen op welke zorgen voor een beschadiging aan het weefsel. Is de beschadiging te ernstig dan kunnen deze organen hun functie niet of niet goed meer verrichten, en raakt de inwendige water huishouding bij de vis ernstig verstoord, er hoopt zich dan water op in de buikholte. Dit water zal in het lichaam naar beneden zaken, de huid komt strakker te staan waardoor de schubben als het ware rechtop komen te staan, en wij het dennenappel uiterlijk waarnemen.



 
Als slecht een enkele schub uit gaat staan is de kans op genezing nog redelijk goed staan er echter vele schubben uit en lijkt de gehele vis ook echt op een dennenappel dan zijn de kansen op genezing, omdat er dan spraken is van ernstige weefsel beschadiging aan de organen, uiterst klein, zaak is dus om bij uitstaande schubben altijd heel alert te zijn en direct een afstrijkje van de huid te maken, om zodoende de aanwezigheid van parasieten, welke de schubben ook uit kunnen doen laten staan en zo het beeld van buikwaterzucht creëren, uit te sluiten. ( Ongeveer de helft van wat aangezien wordt voor buikwaterzucht blijkt geen buikwaterzucht te zijn maar een ernstige parasitaire infectie).
 
De behandeling van buikwaterzucht. 
 
De behandeling van buikwaterzucht is moeilijk, de kans op overleving is zeer gering. Om uit te sluiten dat de betrokken vis door parasieten belaagd wordt dient een huid afstrijkje gemaakt te worden. Zijn er geen parasieten aanwezig dan is het zaak een echte deskundige de vis te laten onderzoeken. Via een bacterieel onderzoek kan men dan vaststellen welke bacteriën de oorzaak zijn en welke antibiotica er toegediend moeten worden. Bedenk echter wel dat de kans dat het voor de betrokken vis te laat is zeer groot is, maar mogelijk zijn de andere vissen, als er spraken is van besmettelijk buikwaterzucht, er mee te redden